Εισαγωγή, θεωρητικά θεμέλια και εφαρμογή στη θεραπεία πόνου
Το Balance Method είναι ένα σύστημα κλασσικού βελονισμού με βαθιές ρίζες στο αρχαιότερο κινέζικο σύγγραμμα, το Yijing. Στην εποχή μας αποκτά διαρκώς μεγαλύτερη δημοτικότητα και αποδοχή λόγω της μεγάλης αποτελεσματικότητάς του. Θεμελιώθηκε και έφτασε στις μέρες μας από τον Dr. Chao Chen και έγινε παγκοσμίως γνωστό από τη δουλειά του σπουδαίου Dr. Richard Tan.
Είναι ένα ασφαλές σύστημα βελονισμού, καθώς οι βελόνες μπαίνουν σε απομακρυσμένα από την περιοχή του πόνου σημεία, κυρίως στα άκρα. Ταυτόχρονα είναι απλό και εύκολο στην εκμάθηση καθότι η διάγνωση και η θεραπεία γίνονται μέσω τριών απλών βημάτων. Δεν βασίζεται στην απομνημόνευση των ενδείξεων των βελονιστικών σημείων αλλά διδάσκει αρχές και κανόνες για την ορθή χρήση των καναλιών και των σημείων, εξηγώντας με λογικό τρόπο πώς προκύπτουν οι ενδείξεις αυτές. Ταυτόχρονα δίνει νέους ισχυρούς τρόπους χρήσης του κάθε σημείου κάνοντάς το ένα πολύτιμο σύστημα στην εργαλειοθήκη κάθε βελονιστή.
Ύλη της πρώτης ενότητας
Στην πρώτη θεματική ενότητα θα μελετήσουμε τη βασική θεωρεία των αρχών του Balance Method και την κλινική του εφαρμογή στην θεραπεία του πόνου. Η κατανόηση αυτής της ενότητας είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει κάποιος στις προχωρημένες τεχνικές του συστήματος. Η μελέτη αυτή θα μας πάει στις ρίζες του βελονισμού στην κινέζικη νατουραλιστική κοσμοθεωρία του Yinyang, στα τρίγραμμα κι εξάγραμμα του Yijing, τη φύση των μεσημβρινών και στο πώς προκύπτουν τα συστήματα εξισορρόπησης τους μέσω των κινέζικων τριγράμμων.
Στη συνέχεια θα δούμε την εφαρμογή των παραπάνω αρχών στην θεραπεία πόνου η οποία γίνεται μέσα από 3 απλά βήματα, από τη διάγνωση μέχρι την επιλογή σημείων. Θα αναλυθούν οι συνηθέστερες παθολογίες πόνου που συναντά ένας θεραπευτής, όπως οσφυαλγία, ισχιαλγία, άλγος στον αυχένα, τον ώμο, το γόνατο κτλ. Τέλος, με την μέθοδο matrix analysis θα αναλυθεί πώς μπορούμε να εξισορροπήσουμε τον μέγιστο αριθμό μεσημβρινών τοποθετώντας βελόνες στους λιγότερους δυνατούς μεσημβρινούς, ελαχιστοποιώντας έτσι το αριθμό των βελονών που χρησιμοποιούμε.
Αναλυτικά
- Συνοπτική ιστορία της Κινέζικης κοσμοθεωρίας
- Η ανάπτυξη των 8 τριγράμμων (Gua) και η σχέση τους με την Κινέζικη Ιατρική
- Οι κυκλικές διατάξεις των 8 Gua – Fu Xi, He Tu και Lo Shu
- Σύγχρονο TCM και κλασσικός βελονισμός .
- Ιστορία και ανάλυση των 5 συστημάτων εξισορρόπησης μεσημβρινών.
Σύστημα 1 : Το ανατομικό σύστημα
Σύστημα 2 : Bie Jing / Το διακλαδιζόμενο σύστημα.
Σύστημα 3 : Βao Li / Το έσω-έξω σύστημα
Σύστημα 4 : Κινέζικο βιορυθμικό ρολόι : Αντίθετα κανάλια
Σύστημα 5 : Κινέζικο βιορυθμικό ρολόι : Γειτονικά κανάλια
- Τα μικροσυστήματα του βελονισμού
Η μέθοδος καθρεφτίσματος (Mirroring) για τη θεραπεία των άκρων
Η μέθοδος προβολής (Imaging) για τη θεραπεία του κορμού και της κεφαλής
Μέθοδοι ανάστροφου Mirror και Image.
Η θεωρεία των 12 διατομών του οστού
Οι ομόλογες σχέσεις των ιστών και των δομών του σώματος
- Η θεραπεία του πόνου
Η φύση των μεσημβρινών και των βελονιστικών σημείων στο ανθρώπινο σώμα
Οι συσχετισμοί μεταξύ των μεσημβρινών και του μυοσκελετικού συστήματος
Οι αρχές βάσει των οποίων τα σημεία παίρνουν τις ενδείξεις τους
Σημεία Ashi
Τα 3 βήματα της διάγνωσης και της θεραπείας
Η εφαρμογή του Balance Method στην θεραπεία κοινών παθήσεων πόνου (οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία κτλ.)
- Matrix Analysis
Μια έξυπνη μέθοδος αντιμετώπισης πιο περίπλοκων καταστάσεων πόνου με τις λιγότερες δυνατές βελόνες
- Έξυπνοι συνδυασμοί
Ο ασκούμενος θα έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να αρχίσει να χρησιμοποιεί το σύστημα και τα εφόδια για να προχωρήσει στις προχωρημένες τεχνικές “Global Balance” και “Seasonal Balance”, οι οποίες αποτελούν το υλικό των επόμενων δύο θεματικών ενοτήτων και ολοκληρώνουν την ύλη του Balance Method.
Σημείωση:
‐ Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση της ύλης του συστήματος Balance Method από τον σπουδαστή είναι να κατέχει τη βασική θεωρία της Κινέζικης Ιατρικής, τους Μεσημβρινούς και τις πορείες τους.
Συναντήσεις : Σύντομα θα ανακοινωθούν οι νέες ημερομηνίες
Μίνιμουμ 4 συμμετοχές για να ξεκινήσει νέο τμήμα διδασκαλίας .